10mila 2016 – Herrestafetten

16. May 2016 - Mathias Benjaminsen

Falun, Lugnet, Dalarna. Det oser tradisjon, kvalitet og prestisje. VM langrenn 2015 springer frem som det siste i en lang rekke store arrangement som har preget Falun de siste årene. Blod, svette og tårer, både av glede og sorg, har utspilt seg på denne arenaen. Og nå var det vår tur til å oppleve det legendariske Lugnet!

teamphoto

10mila er alltid et samtaleemne på samlinger og treninger. Det spekuleres i lag, posisjoner og scenarioer. Men uansett hvor mye det spekuleres skjer det alltid noe rett før startskuddet går
. I år var det ankelen til førsteetappe-løper Kris Jones. Kris tråkket over kraftig på JK i midten av april. Etter noen treninger i terrenget rundt Falun ble det konstatert at bunnen var for steinete og Kris skal ikke løpe.

Robert Merl ble dermed flyttet opp til første etappe, 13,5 km i dagslys. Robi var aldri langt fra teten og stabil orientering satte førstelaget i en perfekt posisjon for å kjempe i teten. 13. lag inn til veksling ble fasit når Robi sendte ut Helmut Gremmel på andre etappe.

Helmut er en av de beste potetene vi har i klubben. Han kan brukes til alt, om det er natt eller dag, kort eller langt spiller ingen rolle. I dag var det 13 km natt som sto på programmet. Det tok ikke lang tid før Helmut var helt oppe i teten og dro feltet. Men så kom det en uvanlig bom fra poteten, nesten to minutter bom ble det på tredje siste post.

Heldig vis hadde vi en meget tent Gaute Hallan Steiwer på tredje etappe. Undertegnede kunne dokumentere nærmest euforiske scener på rommet like før start. Og når Gaute ble sendt ut på tredje fikk vi se hvorfor. Rett etter første radio hadde Gaute løpt seg opp i teten og på neste hadde han luke på et minutt
. I mål hadde det blitt nesten to minutters ledelse ut på Långa natten.

gaute

The next paragraph will be in English for all our British fans and in honor of our long night runner, Dane Blomquist.

Dane is a last year junior runner from south of London. What awaits him this night is one of the most famous legs in any relay, The long night. 16.5 km of tough running in pitch black darkness in the midle of swedish forest. Right from the start Dane had to make a hard choice, to go out and try to hold the two minute lead or wait for a big pack
. To Per Forsberg and the rest of the arenas delight, he choose the later one. He ended up in a group of five runners, Elias Kuukka from Tampereen Pyrintö was the train driver and he wants to go fast. After almost 10km in the forest the going gets tough for the young brit. Being able to see the other teams ahead keeps Dane from not losing the pack time and time again. But in the climb up to the top of the ski hill 1 km from the finish it’s over, he loses the pack and fights alone to get in to the finish. After 16 grueling kilometers Lillomarka finishes sixth, in front of the Kratov train. Guiding the team trough maybe the biggest hurdle this year. Dane, you are an absolute legend!

Etter Långa venter tre korte etapper med mellomdistanse preg. Vår egen Steinar Kollerud skal løpe den første av disse, også han er siste års junior. Etappen er krevende på natta, men Steinar er en av de som takler slike situasjoner best. Han veksler på femte plass sammen med gruppa som jager Södertälje-Nykvarn som er alene i tet. Han gir kartet videre til Riccardo Scalet.

Riccardo har vært i Norge det siste halve året og trent. Men det går ikke helt som planlagt for den unge italieneren, to store bom underveis er fasiten i mål. Vekslingen blir gjort på 14. plass over til David Gottfridsson.

David er Kris sin erstatter. Han skulle egentlig løpt første etappe på andrelaget, men skal nå gå ut å jage teten i 10mila. Det blir en shaky åpning og halvveis blir det en stor bom. Førstelaget ligger nå på 24. plass før avslutningen på Lugnet.

Heldigvis har Lillomarka enda en potet som er i form. Alasdair McLeod skal ut på 12 km på morgenkvisten. Individuell orientering står på programmet og Alasdair kjører gassen i bunn. Sterk løping fører laget opp til 17. plass når solen såvidt begynner å titte frem over horisonten.

På neste venter Nicholas Oskarsson på å få kartet. En skade har plaget ham denne våren, men den ser ut til å ha sluppet taket. For også han gjør en god etappe nå når det er blitt mer vann mellom båtene. Trygg orientering gir førstelaget mulighet til å kjempe om topp 15 i det Matt Speak får kartet på 15. plass.

Matt har løpt siste for Lillomarka før. Da endte det med beinbrudd (2012?), men i dag er beina bare sterke. I kamp mot noen av de absolutt beste i verden blir det tilslutt en 15. plass. Tredje beste norske lag og såvidt bak klubbrekorden fra to år siden.

matt

Ved frokost på hotellet etter stafetten går praten høyt og lavt om bommer og bragder. Stafettlaget for neste år blir allerede diskutert. 15. plassen i år viser at Lillomarka er etablert topp 25. noe vi for kun noen år siden ville vært ekstremt fornøyde med. Nå ser vi fremover mot Jukola om snaut en måned.

For andrelaget sin del ble det til slutt en 143. plass. Litt unna klubbrekorden men i år var ikke forutsetningene der for å klare det. Allikevel vil vi trekke frem noen hederlig omtaler
.

Felix Späth, vår tyske maskin tok ansvar på Långa natten og tok inn 25 plasser. En sterk prestasjon alene på natten bak i feltet. Dette er andre gang Felix løper den lengste etappen og viser at han kan stå distansen.

Jens Johan Brekke og Elias Skjolden Sørensen må også få en paragraf for andrelaget. Jens løp en knallsterk syvende etappe og slo både Riccardo og David som løp lignende etapper på førstelaget. Elias viste også at han er klar for nye utfordringer når han løp en bra niende etappe og brakte andrelaget opp til 159. plass.

Sist men ikke minst må Andrine Benjaminsen få litt heder ved å bringe andrelaget i mål på siste etappe som lag nummer 143. Andrine løp dermed de lengste etappene både på dame- og herrestafetten. På herrestafetten hadde hun også 99. beste etappetid.

Avsluttningsvis må vi takke vår fantastiske sponsor Sport8 for et helt utrolig telt på arena. Teltet i år besto av en soveavdeling for ungdommene, spiseområde og egen TV stue innredet med sofa og storskjerm

Causes and Risk Factors10Erectile dysfunction may occur regardless of the post- What is sildenafil?.

. Vi setter utrolig stor pris på organiseringen, Per Øyvind du løfter 10mila opplevelsen til et nytt nivå hvert år.

Vi må også gi en stor takk til alle ledere som står ute i all slags vær og tar inn overtrekkstøy og coacher rett før start. Så takk Rudi, Reidunn, Arne og Vidar.

Alle resultater finner du ved å klikke her.
Om du klikker på navnet til løperene i artikkelen får du se GPS tracking fra deres løp.

Les også om Ungdomsstafetten og Damestafetten.