30 Lillomarkinger på Jukola

20. June 2024 - Mathias Benjaminsen

I helgen var vi mange lillomarkinger på storstafetten Jukola i Finland. Vi hadde hele 4 damelag og ett herrelag på start, sammen med over 2800 andre lag. Årets løp gikk i Kauhava, ca en times kjøring fra Vaasa på vestkysten av Finland.

Kauhava og områdene rundt er et rolig lite jordbruksområde. Landskapet er paddeflat og landskapet er preget av avsettninger av sand og store steiner fra istiden. I noen områder finnes det dødisgroper og knudrette kurvebilde, men for det meste er det store slake koller med svaberg og glissen furuskog som preger terrenget. I områdene rundt kollene finnes det mer planteskog og skogsdrift.

Turen til Finland besto i år av 5 ulike reiseopplegg, med diverse mellomlandinger og stopp på veien. Noen reiste allerede på torsdag for å få tid til noen treninger i relevant terreng, mens de fleste kom på fredag.

Til slutt var vi samlet 30 lillomarkinger på Härmä spa og rehab center. Her skulle vi bo for helgen, ca 20 minutter fra arena.

Jukola er Finlands største idrettsarrangement uansett idrett. 17 000 løpere fra 19 land stilte til start i årets stafett. I tillegg til trenere, ledere og publikum. De fleste o-klubbene er på plass, men akkurat som på Holmenkollstafetten i Norge er det også mange bedriftslag som stiller til start. Jukola har virkelig en unik plass i det finske samfunnet, og fungerer litt som Birken i Norge, du må gjøre det en gang i løpet av livet.

Damene startet først ut i de finske skoger. Og først inn kom Andrine, som ikke løp for Lillomarka, men sin danske klubb Pan Aarhus. De vekslet først ut etter en fin etappe av Andrine.

Photo: Ilkka Metsälä

For vår del var det Siri som gjorde det best og vekslet som 259, 16 minutter bak Andrine på den 8 kilometer lange førsteetappen.

Tone og Ingvild på de påfølgende etappene hadde bagge fine løp i skogen. Etter tre etapper var damene nummer 271.

Sara løp den 9 kilometer lange sisteetappen for damene. Selv om hun var spent før start på hvordan det skulle gå med en såpass lang etappe tok hun utfordringen på strak arm. Etter en litt shaky start ble det bedre og bedre utover løpet. Hun tok damene inn til en 357. plass til slutt.

Vi hadde også to Yummie mummies lag på start. Veterandamene våre, som har tatt Jukola til sitt hjerte, og deltar hvert år for o-løp og tur. Trine løp førstelaget inn til 627. plass av de totalt 1200 lagene som fullførte.

Det andre Yummie laget hadde ikke fått fylt opp den siste plassen på laget, men Elena, Aase og Jorunn fullførte sine etapper med glans.

Til slutt hadde familien Sønsterudbråten/Østli igjen med sitt familelag, Lillomarka Sisters. Med Karoline, Mathilde, Heidi, Pernille og coach Ståle.

Pernille tok laget i mål på sisteetappe til en 409. plass og forbedret seg med 34 plasser fra i fjor.

For herrene var det Joar som åpnet på førsteetappe. Fra startnummer 694 var det en liten jobb å passere så mange ut fra starten, men Joar løp bra og hang fint med rundt topp 100 underveis. I mål var han nummer 120.

Laget løp på det gjevne selv om det ble noen bommer, og noen kanskje burde trent litt mer *kremt kremt undertegnede*. I andre enden av skalaen fra undertegnede leverte Boye en meget sterk Jukola-debut med 81. beste etappetid på den 5. etappen og kunne veksle Eskil ut som nummer 129.

I mål ble herrene nummer 158, like bak målet om topp 150. Alt i alt var det en bra stafett og viktigst av alt så ble det ikke disk på noen av lagene våre. 158 er nok der vi hører hjemme om dagen, så får vi trene på og prøve å forbedre oss til neste år.

Resultater finner du her:
Jukola: https://online.jukola.com/tulokset-new/en/j2024_ju/
Venla: https://online.jukola.com/tulokset-new/en/j2024_ve/

Link til Livelox finnes her:
Jukola: https://www.livelox.com/Events/Show/131866/Lakia-Jukola-2024-Jukolan-Viesti
Vanla: https://www.livelox.com/Events/Show/131864/Lakia-Jukola-2024-Venlojen-Viesti

Til helgen avsluttes vårsessongen med O-festivalen på Lillehammer og Sjusjøen. Det blir flotte løp og været ser ikke alt for ille ut heller.