Kongepokal på NM sprint i Bodø

13. May 2024 - Mathias Benjaminsen

Andrine tok sin andre kongepokal, og gull på knockout sprinten, på NM sprint i Bodø i helgen. Hun løp også inn til andreplass på den individuelle sprinten, kun to sekunder fra gullet. Og Eskil kom helt til finalen i NM knockout sprint sprint og ble nummer seks til slutt. Dermed var det en innholdsrik langhelg i Bodø.

Onsdag ettermiddag var det en stor gjeng som reiste opp til Bodø for å løpe NM sprint. Vi bodde på løperhotellet midt i sentrum. Her var det kort vei til alt med buss og el-sparkesykkel.

Siden vi skal arrangere NM knockout sprint og sprintstafett neste år var også noen av våre nøkkelpersoner med for å se hvordan Bodø løste dette i år. Det var mange erfaringer og forbedringer som ble notert ned i løpet av helgen.

Løpene startet med knockout sprint prolog torsdag formiddag i forferdelig regnvær. For seniorene var det satt opp kongepokal på KO sprinten i år. Juniorene var først ut og både Håkon og Eskil tok seg videre til semifinale i den krevende prologen.

For seniorene løp Elias også bra, men med veldig tøff konkurranse ble det fortsatt for langt opp til kvalifiseringsplass. Andrine vant derimot damenes prolog og var videre til semifinalen senere på dagen.

I semifinalen ble det stopp for Håkon, men Eskil kjempet seg videre til finalen etter en enorm langspurt etter å ha ligget sist etter runners choice gafflingen. I mål ble det dramatiske minutter da han ikke hadde godkjent stempel på hovedbrikken, heldigvis løper alle med to brikker og han hadde til slutt alle stempel der.

Andrine løp i front hele veien i sitt semifinale heat og kunne i praksis kontrollere inn til finaleplass.

Været lysnet litt til finalen og Eskil var først ut av våre i H 19-20 finalen. Han la seg bakerst i det sterke finalefeltet, på passering var han med på halen av feltet, men det ble for tøft å henge på helt inn. Til slutt ble det 6. plass i mål, men alt i alt en meget godt gjennomført KO sprint.

Det er alltid spennende i KO finalene, det går fort, små marginer og alt kan skje. På passering var det bred front og hele feltet var samlet før sisterunden. Inn mot nestsiste post var det et enormt kjør, Andrine valgte rett side inn mot posten og når Victoria Hæstad Bjørnstad og Ingeborg Rygg Eikeland i tillegg fortsatte noen meter i feil retning ut av posten kunne Andrine spurte inn til seier og kongepokal.

Etter en intens KO-dag var det hviledag i Bodø på fredag. Været hadde bedret seg betraktelig og sola varmet. Mange tok en fjelltur til Keiservarden på “toppen av Bodø”. Og det var også noen som fikk tid til en tur på badeland med rykter om intens konkurranse i vannsklia.

Lørdag morgen var det NM individuell sprint i Bodø. Selv med slitne bein etter torsdagens løp var det Eskil som var best av juniorene tett fulgt av Torbjørn. Elias gjorde nok et bra løp i sprint, men nivået i Norge er skyhøyt før VM sprint i sommer og 1:48 bak vinneren holdt bare til 39. plass.

Andrine hadde noen problemer i starten av løypa. Det var tett mellom postene og små marginer. På første meldepost etter 700m var hun 14 sekunder bak tet. Hun jobbet seg inn og løp klart fortest derfra og inn, men seieren glapp med 2 sekunder i mål. Uansett et godt resultat, sølv i NM, og kongepokalen var heldigvis delt ut to dager tidligere.

På søndag var regnet tilbake på NM sprintstafett. Vi hadde to lag på start i år. Det var damene som åpnet showet og Andrine kom oppskriftsmessig først inn på første etappe og kunne sende Elias ut i tet. Elias løp nok et bra løp, men fikk det litt tungt på slutten. Han vekslet Mathilde ut som nummer 10. Mathilde hadde ikke så mye å stille opp med mot potensielle VM løpere på den tredje etappen. Men med sikker orientering vekslet hun Eskil ut på siste som nummer 15.

Eskil løp lenge bra og midtveis var vi på siste premieplass, men en lei bom på sisterunden plasserte oss akkurat utenfor. Til slutt ble førstelaget nummer 18, etter at mixlag var tatt ut.

Andrelaget med Karoline på første var inne som nummer 47. Håkon løp oss opp til nummer 43 på andre etappe. Guro løp den tredje etappen og vekslet som nummer 49. Motivational speaker Torbjørn som hadde peppet opp laget sitt før start skulle avslutte. Han avgjorde i sin favør og løp laget inn til 45. plass (33 etter at mixlag var tatt ut) etter hard kamp med Kabelvåg orientering som stilte i NM sprintstafett for første gang.

Viktigst av alt var to lag gjennom uten å diske.

Før hjemreise rakk vi en tur innom flymuseet i Bodø, som anbefales alle, og en tur innom vår stamrestaurant Orion for en siste burger.

Alt i alt ble det en flott tur til Bodø selv om været ikke var det arrangøren hadde håpet på. Nå er det en litt roligere periode før det braker løs igjen med nye løp i juni.