Det ble ikke disk på Tiomila i år!

6. May 2024 - Mathias Benjaminsen

Etter fem store stafetter med disk de siste tre årene var det endelig på tide å bryte trenden. Herrene løp inn til 117 plass på Tiomila i Nynäshamn i helgen, men ikke uten hinder på veien.

Uken før avreise ble det tre frafall på laget og det var til slutt 8 løpere og en leder som reiste med bil til Stockholm på fredag morgen. Underveis fikk vi kjørt en liten o-økt i Grums, rett før Karlstad, og en liten matbit på KFC i Välsviken kjøpesenter.

Vel fremme hadde vi overnatting på et hotell rett ved Globen og Hammarby stadion i Stockholm. Her var det shuffleboards og bordtennis som ble flittig brukt.

Lørdag morgen våknet vi til sol og varme. Nytt av året var at herrestafetten startet tidligere på dagen og fortsatte med omstart på natta. Dermed var det tre dag-etapper som skulle gjøres unna før solen gikk ned.

Terrenget i Nynäshamn er typisk kystterreng i Stockholm med en del løvskog, bratte småkoller med en del svaberg og flate partier mellom kollene med fin bunn og noen myrer. Tiomila ble faktisk arrangert i Nynäshamn så sent som i 2018 og terrenget var i stor grad det samme selv om det var tilkommet noe hogst og et område lenger nord var nå kartlagt.

Etter en del omorganisering var det nå Elias som skulle løpe første etappe. Elias er godt trent og hang bra med ut fra start men fikk en del bom underveis. Han vekslet som nummer 184 og det var klart at vi hadde en liten jobb å gjøre fremover. Elias fikk også en ny sjans på 6. etappe senere da vi fortsatt manglet løpere.

Heldigvis hadde vi det tekniske geniet Torbjørn på andre etappe. Han løp stabilt og tok inn 38 plasser.

Etter han var det Tiomila debut for Boye som løp den tredje etappen på dagen. Han leverte en veldig fin etappe og tok oss enda noen plasser høyre opp. Når han stemplet i mål etter tre etapper var vi 30 minutter bak teten og Eskil kunne forberede seg til omstarten senere på kvelden.

Til nå så manglet vi fortsatt en 9. etappe løper på grunn av forfallene tidligere i uka. Dermed fikk vi en moral-boost når Karl Oraug Rygh dukket opp i teltet og spurte etter en etappe. Karl hadde løpt ungdsomstafetten tidligere på dagen men ville ha en ekstra utfordring på herrestafetten også. Med det var vi fulltallige og lå på papiret an til å ikke diske.

Som nevnt var det et nytt konsept i år med omstart kl 23:30 for herrene. Vi startet ut på Långa natten med Eskil ved midnatt. Eskil har hatt en flott skisesong i vinter med gode plasseringer i NC på langrenn. Det var ikke noe tvil om at han var i form og han hang fint med i klynga på den lengste nattetappen.

Det er ikke så mange som kommer inn etter Långa å sier at de fint kunne løpt fortere eller en halvtime til.

Håkon gjorde en fin etappe på 5. etappe på tross av noen bom. Men skogen i Nynäshamn var krevende på natta og fra GPSen kunne man se at mange fikk en liten snurr underveis.

Så var det Elias sin tur igjen, han ville ha revansj fra først etappe. Og nå leverte han et flott løp og tok oss for første gang opp topp 100 når han vekslet oss inn som nummer 93 etter seks etapper.

Håvard på den 7. etappen kom greit i gang, men det ble noen bommer midtveis før han kom skikkelig inn i det.

På lån fra Nittedal hadde vi med Alfred Aronsen som også var med på vintersamling i vinter. Han hadde den 8. etappen som var en hengeetappe. Dessverre var det ikke så mange å henge på i det skiktet vi lå i stafetten.

Så var det Karl sin tur på den nest siste etappen. Det var en skikkelig utfordring med hele 10 kilometer og stafettens tredje lengste etappe. Karl som hadde løpt tidligere på dagen og hengt rundt på arene etter det fikk en fin start, men mot slutten begynte kreftene å gå litt tom for unggutten. Men han kom igjennom med alle stempel og for oss var det det viktigste.

Mathias V var satt til å avslutte stafetten for oss. De siste tre etappene var nå i dagslys og han satt i vei på den 13 kilometer lange etappen i det sola sto opp over horisonten. Han leverte stabilt og bra selv om det begynte å bli tungt på slutten. Han skviste ut en sluttspurt og kunne løpe laget inn til 117. plass.

Alt i alt ble det en veldig fin stafett og viktigst av alt fikk vi endelig godkjent. Med fult lag er jeg sikker på at vi lett ville vært topp 100.

Etter målgang var det bare å komme seg tilbake til hotellet å sikre seg en frokost før vi vendte snuta hjemover. Etter en stopp på Bergvik for mat og et lagbilde var det en liten gjeng som tok en disc golf runde før vi var hjemme i 9 tiden på kvelden i Oslo.

Alt i alt en flott helg også utenom løpene, nå ser vi frem mot Jukola hvor vi har 3 damelag og et herrelag på start.

Løyper og kart finnes på Livelox: https://www.livelox.com/Events/Show/120392/Tiomila-Nynashamn-Stafettligan-3-

Resultater finnes i Eventor: https://eventor.orientering.se/Events/ResultList?eventId=47276&organisationId=662