Vintersamling i Portugal 2024

25. February 2024 - Mathias Benjaminsen

I vinterferien reiste vi ned til varmere strøk for å trene. Tidlig fredag morgen tok vi fly til Lisboa hvor vi plukket opp leiebilene og kjørte ca to timer innover i landet til byen Portalegre.

Portalegre er en by med rundt 22 000 innbyggere med røtter tilbake til 1200-tallet.

Hele regionen rundt Portalegre og Alentejo består av flere mindre festningbyer på grensen til Spania. En annen ting Alentejo regionen er kjent for er kork. Kork til alt fra vinkorker til korketavler kommer fra korketrær i regionene. Det estimeres at det produserers rundt 40 milioner vinkorker om dagen her. Og barken fra hvert tre kan kun høstes hvert niende år.

Vi fikk oppleve korketrærne på nært hold på flere av treningene. Terrenget i Portalegre kan kategoriseres i to typer. Åpne landskap med steinette bunn og en del undervegitasjon og fantastiske beitemarker med spredte korketrær og krevende steinformasjoner innimellom.

Første helgen skulle vi delta på NAOM, eller Norte Alentejano O’Meeting. Det var rundt 600 deltagere påmeldt, for det meste portugisere.

Vel fremme fredag ettermiddag var det rett ut på model event for løpet dagen etter. Vi startet i det solen gikk ned men rakk akkurat en liten økt før det ble for mørkt.

Lørdag var det to løp på programmet, først en mellomdistanse på morgenen, som vi løp rolig. Fordi på ettermiddagen var det WRE (World Ranking Event) sprint i Portalegre. Sprinten gikk i den eldste delen av byen og besto av små gater, krevende orientering og mange bakker i den bratte byen.

Elias og Håkon gjorde det best med en 13. og 25. plass, juniorene (som løp i H21 for anledningen) sikret seg også sine første WRE poeng.

GPS fra løpet finnes på Livelox.

På søndagen var det WRE mellomdistanse i et spennende område ikke så langt fra Castelo de Vide som noen kanskje har vært ved før.

Igjen var det Elias som gjorde det best med en imponerende 4. plass, men han fikk hard kamp av undertegnede som til slutt ble nummer 9.

GPS fra løpet finnes på Livelox.

Etter løpet avsluttet vi dagen med en o-teknisk økt og det markerte også starten på treningssamlingen som fortsatte de neste 5 dagene.

Og det ble mye trening, to treninger hver dag med en blanding av ulike typer økter. I løpet av samlinga fikk vi inn over 50 kilometer med orientering i skog og over 10 kilometer med sprint. Kombinert med løpene ble det over 80 kilometer med orientering i løpet av oppholdet, og det er i luftlinje.

Heldigvis er skogen betydlig mer løpbar enn det vi er vandt med hjemmefra.

På sprintene fikk vi også besøkt noen fine byer i fjellene, spesielt byen Marvão skilte seg ut på toppen av et fjell over 800moh. Her var det god utsikt alle veier også langt inn i Spania.

Litt flaks med været hadde vi også, det hadde vært regn i to uker før vi kom, men vi slapp unna med for det meste 20 grader og sol utenom nestsiste dag hvor det slo om til yr og regn. Best av alt var uansett å slippe snø på bakken.

Nå er det litt restitusjon de neste dagene før vi tar fatt på treninga inn mot sesongen.