NC avsluttning og NM jr stafett i Tromsø

19. September 2023 - Mathias Benjaminsen

I helgen var vi en gjeng i Tromsø for å løpe NC avsluttning og NM jr stafett. Vi ble møtt av et Nord-Norge i full høstdrakt og vær som følger med, mellom 4 og 8 grader og sporadiske regnbyger. På tross av det slapp vi billig unna.

Vi reiste opp torsdag formiddag og etter å ha sjekket inn i leilighetene våre var det rett ut på trening på Kvaløya. Throwback til NM uka i 2008 som er sist gang det har vært NM eller NC i Tromsø. Vi rakk akkurat en runde på 45 min før sola gikk ned.

Første natta var det meldt nordlys, men på tross av mye snakk om å stå opp kl 02:00 for å se, fristet senga mer. Heldigvis fikk vi sett nordlys på kvelden dagen etter, selv om det kanskje ikke var like sterkt.

På fredagen skulle det løpes NC sprint i Tromsø sentrum. Løpet gikk på ettermiddagen og mange rakk en morgenjogg rundt byen før det. Vi fikk også tatt en tur på Polarmuseet for å lære litt om livet i arktis, og en tur på den lokale matfestivalen hvor bodene ble hyppig besøkt for smaksprøver av Jonathan og Eskil.

Klokken 18:00 var det endelig klart for sprint. Havnepromenaden i Tromsø har hatt en massiv utbygging av nye leiligheter de siste årene og det var et sprintterreng som kunne minne mye om Løren eller Tjuvholmen som møtte løperne. Det var veldig tett i toppen av H17-18. Både Torbjørn og Eskil løp bra og ble henholdsvis 20 og 22, rett under 1:30 bak vinneren. Elias ble nr 26 i H21.

Dagen etter forflyttet vi oss en halvtimes kjøring ut av byen til Ramfjordmoen. I en dal omringet av høye fjell, kronet av Tromsdalstind dekket av et lett snølag, skulle norgescupen avgjøres de neste to dagene.

Ramfjordmoen er som navnet tilsier en morene med sandbunn. Her var det område som var helt flatt med fantastisk åpen bjørkeskog med gule blader, hvite og svarte stammer og bakken dekket av knallrød blåbærlyng. Et utrolig skue og man kunne fort glemme at man var i den virkelige verden og ikke på en fremmed planet.

De lengste løypene kom også inn i et skikkelig ravineterreng som kunne minne mer om sør europa enn 69 grader nord.

Torbjørn har virkelig stabilisert seg i år og kjempet lenge om en 7. plass på mellomdistansen. Men etter en liten bom på slutten holdt det til en 12. plass i mål.

Parallelt med NC gikk det også O-idol for 16 åringer både fredag og lørdag. Guro var med å løp her. Hun ble dessverre disket på sprinten. Men ble nummer 25 på langdistansen på lørdagen.

Mellom løpene ble det god tid til å følge med på annen sport. Vi fikk med oss blant annet F1, Golf, Friidrett, E-sport og fotball i løpet av helgen.

Søndag startet dagen tidlig med jaktstart NC finale for senior med 11,5 km i herreklassen. Og når man trodde at terrenget dagen før var fint, fikk vi servert et enda mer unikt terreng denne dagen. Etter litt skråliløping ble vi kastet inn i et helt flatt området med spredte trær som minnet mer om korketre områder i Portugal enn noe man finner i Norge. Utrolig unikt og et terreng alle burde putt på sin o-bucketlist.

Elias var best både på søndagens løp og i sammendraget, men det var Didrik som leverte det beste løpet. På tross av godt heng fra sent startnummer løp han bra og var bare 10 sekunder bak tiden til Elias i mål. Dette på tross av en ganske stor bom på 15. posten.

Undertegnede og Voldern fikk også en fin tur i skogen i et litt mer beskjedent tempo.

Etter at seniorene var i mål var det klart for NM jr stafett. Gutta ble nummer 9 i fjor på Konnerud og var ute etter å forbedre plasseringen. Og det startet bra med Eskil på første etappe hvor han vekslet som nummer 9. Det var et godt løp hvor Eskil fikk litt revansj på terrenget fra dagen før.

Håvard løp andre etappe og løp lenge bra helt til brikka begynte å svikte. Uheldigvis hadde han ikke tatt med backuplapp og når brikke slutta å funke var det vanskelig å få bevist at han hadde vært på alle postene. Han vekslet som nummer 10, men ble disket ved avlesning.

Torbjørn løp siste etappe, men begynte ut på feil sti, kanskje litt vell oppjaget etter en god start av laget. Men ha fikk rettet seg inn og tapte heldigvis ikke så mange plasser. Mot slutten kom han i en god gruppe med en del av de beste 20 åringene. De ble litt for sterke på slutten men han løp inn til en uoffesiell 11. plass.

Alt i alt var det uheldig med en død brikke, men det var mange lyspunkter på stafetten i et meget krevende terreng som vi tar med oss.

Andrelaget med Jonathan og Håkon fikk låne en løper fra Oppsal på andre etappe, dessverre tok han feil gaffling og de ble også disket.

Med det er elitesessongen stort sett over. Nå blir det nattcupper, langløp og treninger fremover mot nye fremganger neste år.