NM uka Kristiansand

7. September 2023 - Mathias Benjaminsen

Sist helg var det NM uka i Kristiansand med lang, mellom og stafett. Vi var totalt åtte løpere nedover i løpet av helgen.

NM uka gikk i år fra Vatnestrøm ca 40 min nord for Kristiansand by. Nydelig sørlandsterreng ventet løperne. Men man kan fort la seg lure av den estetiske verdien på terrenget, det er blytunge bakker, høy lyng, tuette myrer og høyt gress.

Dermed ble det en tung start med NM langdistanse på torsdag. Andrine konkurrerte om kongepokal i D21, men måtte kjapt strekke våpen mot sterke veteraner. Hun ble til slutt nummer 11.

Torbjørn åpnet med en bom i H17-18, men etter det fikk han opp dampen og løp bra derfra og inn, det holdt til en 18. plass.

Det ble rapportert at det aldri har vært høyere kilometertider for vinnerne i NM lang i moderne tid. Det var også avholdt NM lang (ultralang i dagens regning) fra Vatnestrøm på tidlig 80-tall og i følge historikerne holdt kilometer tidene seg fra den gangen veldig bra, selv om terrenget angivelig har grodd litt til siden da.

Mellom løpene var vi så heldige å få låne Jorunn Blindheim sitt barndomshjem som sto tomt i Vennesla, bare 20 min fra arena. Her fikk vi besøk av naboens katt og ellers slappet av med TV-sendingene fra NM, LAN-party og flott vær. Vi fikk også testet både Venneslas beste kinamat og pizzaria.

Fredag ettermiddag løp seniorene NM mellom kvalifisering. Overraskende nok var det Didrik som var nærmest å kvalifisere. Og selv om det ikke kom helt brått på for alle som har sett hans fremgang de siste årene var det kanskje litt uventet. Det skal nevnes at heatene hadde veldig ujevn “cut-off” tid (12. plass i hvert heat var ulik tid bak vinneren) og Elias ville vært nærmere i samme heat.

Lørdag var det da klart for NM mellom finale for både senior og junior. Torbjørn var igjen best av juniorene med 16. plass. Uten en litt større bom tidlig i løpet ville han vært topp 10.

For seniorene i B-finalene gikk det på det jevne. Undertegnede ble best med en 21. plass, etter å ha forbannet seg over dårlig løp på kvaliken og til dels reis kjerringa.

Søndag avslutter NM alltid med stafett, en sist krampetrekning for en tøff helg. Torbjørn og Didrik fikk starte på hvert sitt lag og det ble til og med TV-tid på Torbjørn. Flott sending på NRK som anbefales om man ikke har sett den. Utover i løpet ble det en bom og tungt mot gode seniorer.

Undertegnede hadde ingen spesielt god dag på andre etappe i den meget gafflede løypa. Derimot løp Håvard på andrelaget en fin andreetappe.

Elias derimot løp en meget bra siste etappe og plukket 10 plasser for førstelaget. Han kunne løpe oss inn til en 28. plass til slutt og tapte under et minutt på kilometeren til tetlagene.

Andrelaget ble tatt i mål av Håkon som slo Larvik i spurten og ble nummer 42.

Nå ser vi fremover mot NM jr stafett og NC i Tromsø neste helg før høstsesongen går over i nattcupper og langløp.