Sommer rapport fra O-ringen

20. August 2023 - Mathias Benjaminsen

Her kommer et litt forsinket reisebrev fra O-ringen i Åre i slutten av juli. Vi var en stor gjeng med over 20 løpere fra Lillomarka som hadde tatt turen nordover til Åre for årets O-ringen.

Åre ligger på høyde med Stjørdalen i Trøndelag og er et kjent skisted for mange som står alpint. Det har etterhvert også blitt et stort sted for terrengsykkel på sommeren. Men denne uken var byen fylt med rundt 15 000 o-løpere fra hele verden.

De fleste kjørte opp fredag med med ulike ruter og stopp underveis. Det ble meldt om overnattinger i Tynset, Røros, Trondheim og en svensk campingvogn. Før vi alle møttes i Åre lørdag ettermiddag.

Her var det tid for å hente ut startnummer på O-ringen torget og noen fikk til og med tid til en liten treningstur.

Søndag var første løp med etappe på Trillevallen, ca 30 min å kjøre fra Åre. Som vanlig på O-ringen var det satt opp diverse transportalternativer med buss. Dessverre fungerte ikke dette helt optimalt og det ble en del venting. Men heldigvis hadde de fleste satt av dagen til orientering og med fri start for de fleste løste det seg.

På Trillevallen var det flott fjellterreng som møtte løperne med store myrer og gammel krokete skog, noe vi skulle få se mye av i løpet av uka.

Trillevallen var også arena for mandagens andre etappe og her var vi heldige å fikk godt med sol og varme. Løypene for andre etappe gikk på snaufjellet i åpent landskap og noen fikk tatt O-ringens høyeste post noensinne, på 1025 meter over havet.

På tirsdagen var det allerede hviledag for de aller fleste, utenom eliteklassene som hadde sprint i Åre by. Men før det rakk vi å presse inn noen slag discgolf og undertegnede og Håkon fikk også prøvd seg på en meget krevende innendørs-o.

På kvelden var vi publikum på sprinten i sentrum, både for våre juniorer i eliteklassen og senior elite litt senere på dagen. Før vi fikk en felles middag på O-ringen torget. Noen ivrige sjeler tok seg til og med en liten gruvetur på kvelden.

Etappe tre gikk fra Järpen, øst for Åre. Et fint terreng med mer definerte koller og myrer og litt større skog enn på fjellet de to første dagene.

Etappe fire og fem gikk fra Ånn, vest for Åre, i retning Norge. Fjerde etappe var preget av et skikkelig regnvær og etter få minutter med oppvarming var man allerede klissvåt. Heldigvis lettet det litt til den siste dagen.

Femte etappe er alltid jaktstart på O-ringen etter tidene fra de tidligere løpene. En perfekt mulighet til å skvise ut de siste kreftene etter en intensiv uke.

Det var mange gode prestasjoner gjennom uka og mange fikk gode opplevelser i de svenske skogene. Og alt i alt var været overkommelig på fjellet på tross av en skikkelig regnværsdag.

Årets O-ringen var et sammarbeidsprosjekt mellom 20 små og store klubber i både Sverige og Norge og vår egen Jens Brekke som nå løper for NTNUI var med å arrangerte som postutsetter og postvaktt fra kl 06:00 hver morgen. Så vi retter en stor takk til alle som sto på for å få i stand et flott O-ringen på fjellet.