Opp- og nedturer på Jukola

19. June 2023 - Mathias Benjaminsen

I helgen var vi på Jukola med to damelag og et herrelag. Fantastisk vær rammet inn legendariske Jukola i Borgå sørøst i Finland. Det ble noen oppturer og nedturer på løpet, hvor herrene til slutt ble disket. Men familielaget vårt med Lillomarka Sisters kom seg flott gjennom Venla og Yummy Mummies fullførte som alltid med stil.

Vi kom frem torsdag kveld og på tross av litt flyforsinkelser. Vi hadde booket noen fine leiligheter midt i Borgå hvor vi skulle bo for helgen. Borgå er forøvrig Finlands nest eldste by grunnlagt i 1346. Byen ligger idyllisk til langs en elv med utløp i havet like nedenfor.

Fredag morgen var vi en tur på arena for å gjøre oss kjent og løpe en trening. Sola stekte og på et tidspunkt var det over 30 grader. Terrenget rundt Borgå besto i hovedsak av flotte fururabber oppe på kollene med en del berg i dagen, steiner og mose. Liene og søkkene var preget av mer tyngre granskog og større myrer.

Vi kom oss gjennom treninga til tros for varmen og med forberedelsene unnagjort var vi klare for Jukola. På kvelden ble det en kort runde disc golf på den lokale banen og felles middag i leilighetene.

Lørdag morgen var gutt tidlig oppe for å få en o-økt på arena, mens damene gjorde seg klar for å dra. Vi brukte shuttle busser fra Borgå sentrum og ut til arena hele helgen som fungerte overraskende bra. Der møtte vi også veteranlaget på vei til arena.

Det var varmt også på lørdagen, men heldigvis nærmere 27 grader enn 30 og med litt vind ble det levelig konkuransetemperatur. Etter lagbilde til O-boka ble var det klart for start.

Karoline skulle løpe første etappe for familielaget, Lillomarka sisters. Sammen med 1600 andre lag gikk hun ut i en støvsky kl 14:00. Hun vekslet som nummer 499 etter en god etappe med en irriterende bom.

Heidi løp andre etappe i sin første Venla start på over 30 år, sist gang med O-52. Etter to etapper vekslet “Sisters” som nummer 588.

På tredje etappe løp Mathilde som hadde ristet av seg den værste pollen allergien fra våren og tok inn 180 plasser og vekslet som nummer 404.

På den lange sisteetappen løp Pernille som kom seg gjennom den 7,6km etappen med stil og overrasket både seg selv og resten av sisters når hun gikk i mål på 443. plass til slutt.

I mål var det stor glede når hele familien hadde kommet seg gjennom.

For veterandamene, Yummy Mummies, ble det også en fin tur i sommervarmen. Line, Aase, Hanne og Trine kom seg gjennom og ble til slutt 676.

Herrene startet kl 23:00 på kvelden i det solen gikk ned. Elias på første etappe hadde litt problemer i den krevende løypa og vekslet til slutt som nummer 463 over en halvtime bak teten. Det var over 1700 herrelag på start så vi hadde fortsatt mange lag bak oss, men ikke helt den starten vi så for oss.

Da var det opp til junior gutta å ordne opp. Torbjørn løp ut på andreetappe og løp som en klokke, selv med noen mindre feil løp han laget stadig oppover og vekslet over til Eskil som nummer 255.

Eskil løp fint, men krevende orientering og lang løype gjorde at han tapte noen plasser til slutt. Dermed løp Håvard ut på 4. etappe som nummer 345. Etter en lei bom på første post fikk han fart i beina og løp bra derfra og inn. Han vekslet over som nummer 298.

Håkon tok over og løp en fin etappe i den krevende skogen og tapte få plasser, han sendte ut Vebjørn på 300. plass på nest siste etappe. Vebjørn var uheldig og hoppet over en post og laget ble dermed disket.

Didrik rakk uansett å gå ut på omstarten før Vebjørn var i mål. Didrik løp veldig bra på den siste og lengste etappen, men fikk beskjeden om disk i mål. Ut i fra tiden bak tet ville vi blitt rundt 270, men det blir selvfølgelig helt hypotetisk.

Alt i alt var vi litt bak det vi er gode for og med disk på toppen blir det litt under par for herrene.

Nå avslutter vi vårsesongen med O-festivalen til helgen før mange skal på O-ringen i Åre i slutten av juli.

Andrine var også på plass i Finland for sin Danske klubb Pan Århus. Pan hadde glemt å melde på lag å måtte etteranmelde seg, dermed fikk de ett av de siste startnummerene og startet bakerst i det store startfeltet. Utrolig nok løp danske Hedvig Gydesen fantastisk bra på første og bragte Pan opp i teten allerede på første etappe. Andrine gikk ut på 15. plass på siste etappe og utenom en lei bom på slutten løp hun veldig bra og kunne løpe danske inn på 10. plass til slutt.

Under kan du se link til GPS for elitelagene og resultater for Lillomarka.

Livelox og GPS for våre løpere her: https://www.livelox.com/?tab=allEvents&timePeriod=allTime&q=Porvoo-jukola&sorting=time

GPS og fullstendig løyper for eliten (inkludert Andrine) her: https://www.tulospalvelu.fi/gps/

Resultater finner du her (søk på Lillomarka): https://online.jukola.com/tulokset-new/en/j2023_ju/