Sommer-recap 2022

1. August 2022 - Mathias Benjaminsen

I sommer var første gang på to år med fullt sommer-løp-program og det har vært mange lillomarkinger på løp rundt om, både innenlands og utenlands.

O-festivalen

O-festivalen i år gikk i Kongsvinger i slutten av juni, en del av landet hvor det sjeldent er store o-løp.

Det var sprint på festningen i byen og her gjorde Svein det best med seier i H55. Boye ble nummer tre i H14 klassen. Elias gjorde det også veldig bra i H21 og ble nummer 16 med mange av de beste på start.

Juniorene hadde satt opp leir på o-campen ikke langt fra festningen hvor det ble bading, frisbee og grilling etter løpene.

På mellomdistanse på lørdag var det skikkelig skogsterreng øst for Kongsvinger som ventet. Det var også skikkelig sommertemperatur som gjorde samlingsplass deiligere men løpet tyngre for mange. Boye gjorde det bra igjen og ble nummer to i H14. mens far Bjørn ble nummer seks i H45.

Søndagens langdistanse var heldigvis ikke like varm, men det var lummert selv om sola ikke stekte. Svein ble nummer to i H55 og Halvard nummer fem i H60. Juniorene hadde jaktstart og selv om resultatene kanskje ikke var de beste hadde gutta fra Lillomarka funnet sammen underveis og det ble tette dueller på slutten.

5-days of Italy

I starten av juli var det 5-days of Italy i Madonna di Campiglio. Her var det 16 lillomarkinger på plass for å løpe i området mest kjent for alpint på vinterstid. Løpene startet med en sprint i byen på søndagen. Elias gjorde det best i H21L og vant med 8 sekunder foran Angus Haines fra Australia. Elias og australieren hadde en tett duell om sammenlagtseieren hele uka.

Dag to skulle egentlig gå på over 2000 meters høyde i et helt åpent fjellterreng. Men 30 minutter etter første start ble løpet avlyst på grunn av et skikkelig tordenvær som rullet inn over fjellet. Løperne som skulle starte måtte komme seg ned fra start området og søkte dekning i kafeen på samlingsplass, mens løperne som allerede var i skogen ble kalt tilbake til arena. Men Didrik, som startet tidlig, hadde ikke fått med seg dette og fullførte mot løypa til tross for kraftig torden og kaldt regn. Så det skal ikke stå på viljen i hvert fall!

Heldigvis roet været seg på ettermiddagen og resten av uka var det betydelig bedre vær i fjellet.

På dag tre, som var en krevende mellomdistanse i skråli, vant Elias igjen sin klasse mens Didrik ble nummer seks i H21K. Dagen etter var det litt tyngre for Elias som “bare” ble nummer tre, mens undertegnede fikk mye ut av dårlig form og ble nummer fire tett fulgt av Mathias Vold på femte.

Juniorgutta i H17-18 lå å vaket rundt 20. plass med Torbjørn som beste i skogen med 21. plass og Eskil best på sprinten med 20. plass.

På siste løpet var det endelig klart for uavbrutt løp på 2000 meters høyde, med en forkortet lang. Elias vant nok en gang og sikret seg også sammenlagtseieren i H21L foran tidligere nevnte Angus Haines. Undertegnede hadde en dårlig siste dag men ble til slutt nummer fire sammenlagt.

Sørlandsgaloppen

I det 5-days of Italy var ferdig startet Sørlandsgaloppen hjemme i Norge. Her var det seks lillomarkinger som løp de to siste løpene, med 2/3 fra familien Fredheim. Brynjar i AL-åpen ble nummer fire blant 75 startende og Martin ble nummer tre i H60 på siste dag.

Fjord-o

Uken etter på Vestlandet var halve familien Blindheim på plass i tillegg til Ingvild Brekke og Ingvild Wang, sistnevnte som nå løper for NTNUI.

Best gjorde Solveig Blindheim det, på det fjerde og siste løpet, med seier i D17AK, med blant annet VM-løper Ida Marie Bjørgul Lundanes i klassen. Solveig løper for tiden for Isfjorden IL, fra Isfjorden hvor hun bor og jobber som lærer.

JWOC 2022 – Portugal

Midt oppi dette var det også junior VM i Portugal og selv om det ikke er et helt vanlig ferieløp må vi nesten ta det med her. Her skulle Netta representerte Israel som eneste jente, med tre andre gutter fra Israel.

Men det ble ikke helt som ventet da det var en ekstrem hetebølge som herjet i landet. Siden skogen var veldig tørr bestemte myndighetene i Portugal å forby all ferdsel i skogen for å forhindre skogbrann. Med dette ble det et amputert VM med kun sprint. Heldigvis klarte arrangørene også å sette i stand en sprintstafett og en “urban-relay” med litt lenger etapper i by.

Slik det ser ut nå har arrangøren bestemt at det skal settes opp et nytt VM i november hvor skogsdistansene skal avgjøres.

På sprinten løp Netta bra i starten, men to litt større bom ødela løpet midtveis. Til slutt ble hun nummer 108 av 150 startende.

To dager senere var det sprintstafett hvor Netta skulle løpe førsteetappe. Israel måtte løpe i den såkalte B-stafetten siden de ikke har gyldig lag med kunn en jente. Dessverre ble det disk på førsteetappen for Netta.

På mesterskapets siste dag var det urban-relay som erstatning for skogsstafetten. Her var det tre etapper og en dame- og en herre-stafett. Netta løp på mixlag med to jenter fra Irland og løp den siste etappen. Hun løp laget inn til 35. plass med en flott sisteetappe hvor hun bare tapte fire minutter til vinneren.

Men JWOC er også en veldig sosial uke hvor man blir kjent med løpere fra hele verden med offisielle og uoffisielle aktiviteter.

WMOC 2022

Det var ikke bare juniorene som hadde mesterskap i juli. World Masters eller veteranmesterskapet ble avholdt i Vieste i Gargano regionen, den lille utstikkeren på den Italienske sko i Adriaterhavet. Her var det fem Lillomarkinger som hadde tatt turen.

Og turen ble ikke helt uten dramatikk når SAS streiken satt kjepper i hjulene for reiseplanen. Dermed ble det full bil i Halvard sin Tesla fra Oslo til Sør-Italia. Og bortsett fra en fergebilett som var bestilt feil vei ble det en fin to dagers reise ned til varmere strøk.

Best gjorde Svein Nygaard det i langdistansefinalen hvor han tok bronse i H55. Og Vidar tok en sjetteplass på sprinten i H60.

Skogen var bøkeskog med mange dype groper. Stort sett lettløpt, med noe kvist og nedfall av trær. Mistet du kartkontakt her kunne det bli mange minutter ekstra i skogen. Det var det mange som fikk oppleve. Og med opp mot 32 varmegrader var det lett å miste hodet underveis, selv om skogen ga litt skygge.

O-ringen

O-ringen, også kjent som 5-dagers, er verdens største o-løp med over 20 000 o-løpere som har startet ett eller flere løp i løpet av de fem løpene, med et snitt på rundt 15 000 deltagere hver dag. De fleste løper fem dager men det er også populært med en tre dagers variant.

På o-ringen finner vi mye av de samme deltagerene som på Sørlandsgaloppen. Martin Granli ble nummer 27 på den andre etappen i H60, blant 147 deltagere og familien Fredheim var igjen representert i diverse åpen-klasser.

På O-ringen er det campinglivet som gjelder og det er en massiv o-camp hvor mange av deltagerene bor.

Neste år går O-ringen Åre, kanskje dette kan være en fin destinasjon for hele klubben neste år?

Morokulien 2-dagers

Morokulien er et lite ferieløp som går på grensen mellom Norge og Sverige ved Charlottenberg. Her var Pernille Sønsterudbråten observert og Svein Nygård.

Svein ble nummer to i H55 begge dager.

Høsten 2022

Nå nærmer fellesferien seg ferdig, selv om skoleferien fortsatt holder på noen uker til.

I høst kan man se frem til mange løp og vi minner om at klubben dekker 100% av startkontigenten så det er bare å komme seg på løp. Med andre ord, starter du så betaler du ikke noe for å løpe løp for Lillomarka om dagen.

I helgen som kommer er det Hovedløpet i Sandnes hvor vi har fem ungdommer med, det blir gøy å følge med på hvordan det går. I tillegg er dette en flott uke med aktiviteter på o-landsleiren etter Hovedløpet for ungdommene.

Om to dager starter også EM i Estland hvor Andrine skal løpe. Andrine som ble satt ut av COVID og forkjølelse etter VM er i gang med opptreningen og håper å være klar til start på EM hvor det i år er skogsdistanser.