Bronse til Andrine i VM

1. July 2022 - Mathias Benjaminsen

Etter tre intense løp i Danmark er VM nå historie og Andrine viste at hun hører med i verdenstoppen selv om det til tider var litt stang ut. Men vi gleder oss uansett over bronsen på sprintstafetten og en flott fjerdeplass på den individuelle sprinten, kun ett sekund fra bronse.

VM åpnet med sprintstafett på søndag hvor Andrine skulle løpe siste etappe. Ane Dyrkorn på første løp en bra etappe og vekslet over til Lukas Liland på andre etappe. Lukas løp lenge bra og tok inn på teten. Men plutselig løp han inn i et forbudt område og tapte masse tid. Kasper Fosser løp tredje etappe og løp som vanlig fort, men kanskje ikke så fort som vi er vant til å se han.

Andrine gikk ut på siste etappe på en sjetteplass, ca ett minutt opp til leder Storbritannia og 20 sekunder opp til bronse. Andrine kom tidlig opp i gruppa som kjempet om bronse og i siste halvdel av løpet fikk hun noen meter til gruppa bak. Det holdt og hun kunne spurte i mål til medalje for Norge.

Det var lenge usikkert om Norge kom til å bli disket, siden Lukas hadde løpt inn i et forbudt område. Men til slutt ble løpet til Lukas godkjent og Norge kunne feire bronsen på stafetten.

På tirsdag var det knockout-sprint hvor Andrine var en av favorittene til å komme til finale. Knockout-sprint består av en prolog etterfulgt av kvart-, semi- og finale.

Andrine så bra ut og gikk lett videre fra prologen. I kvartfinalen hadde hun også full kontroll og løp inn til seier i sitt heat.

Men i semifinalen ble det problemer. Andrine lå veldig bra med i gruppa og hadde full kontroll. Helt til det siste langstrekket hvor hun hadde oversett det korteste veivalget. Når de andre stakk inn fortsatte hun på sitt eget veivalg hvor hun tapte for mye tid til å være med i spurten. Dermed stoppet tirsdagens løp i semifinalen og med det også muligheten for medalje.

Den individuelle sprinten var siste øvelse i VM. Løypene var veldig krevende og det var små marginer som skilte de beste. Noe man så når selveste Tove Alexandersson gjorde to store feil og havnet utenfor pallen for første gang siden 2018.

Andrine fikk veldig lite TV-tid men løp godt og stabilt selv om hun selv mente det var et rotete løp med noen småfeil. I mål spurtet hun mot tiden til briten Alice Leake, men det holdt akkurat ikke. Hun gikk i mål ett sekund bak Leake som til slutt tok bronsen.

En annen Lillomarking som bemerket seg i VM var Kris Jones som løper for Storbritannia. Kris løp på sølvlaget til Storbritania på stafetten og gjorde en kanonetappe som virkelig bragte britene opp i gullkampen.

Kris var også i finalen på knockout-sprint. Han åpnet bra og så sterk ut, men utenfor TV-bildene gjorde han en liten feil som han aldri klarte å løpe inn. Dermed ble det en sjetteplass til slutt, som selvfølgelig også er veldig respektabelt.

På den individuelle sprinten løp Kris igjen veldig bra. Og han spurtet inn til en tredje plass, men det viste seg at han manglet stempling på 12. post og dermed glapp en etterlengtet medalje.

Det blir spennende å følge Kris videre, han har selv uttalt at gleden ved orientering var tilbake etter noen år på friidrettsbanen.