Andrine klar for VM i Danmark

24. June 2022 - Mathias Benjaminsen

På søndag starter sprint-VM i Danmark og Andrine skal løpe alle distanser. Dette er første år hvor sprint- og skogsdistansene er delt opp i ulike mesterskap. I år er det VM-sprint og EM-skog og neste år er det motsatt.

Siste gang det var mesterskap i Danmark var i 2010 hvor det var junior-VM. Den gangen tok Gaute to gull for Norge og Lillomarka, mellom og skogsstafett. Denne gangen er det sprint i bymiljø som gjelder for Andrine.

Søndag starter mesterskapet med sprintstafett i Kolding rett over broen fra Fyn til Jylland. Kolding er en historisk by grunnlagt på 1200-tallet og gatene er preget av typisk gamleby med små butikker og restauranter. Det vil også være vekslende underlag mellom asfalt og brostein i deler av terrenget.

Sprintstafetten består av to herre- og to dameløpere hvor damene løper første og siste etappe. Norge tok sølv sist gang det var sprintstafett i VM. I verdenscuppen for noen uker siden tok Norge bronse og i fjor vant de siste verdenscup sprintstafett i Italia.

Andrine skal løpe den siste etappen, noe som har blitt hennes varemerke som avslutter for det norske laget. Med seg på laget får hun Ane Dyrkorn (NTNUI/Eiker OL), Lukas Liland (Nydalen SK/OK Linné) og Kasper Fosser (IFK Gøteborg/Heming IL). Det er litt spenning knyttet til hva Kasper løper, siden han har vært skadet og vurderer å prioritere hardt på VM, da kan stafetten ryke for han. Håvard Eidsmo (IFK Gøteborg/SPK Freidig) er reserve på stafetten.

Etter sprintstafetten er det hviledag før det er knockout-sprint på tirsdag.

Knockout-sprinten skal gå i Fredericia som faktisk ligger ved broen til Fyn. Fredericia er en festningsby preget av en stor skanse som omkranser en indre by med kvadraturisk gatenett.

Knockouts-printen består av en kvalifisering med tre heat hvor 12 stykker går videre. Så er det etterfulgt av kvart-, semi- og finale med utslag hvor man løper 6 stykker i hvert heat og to stykker går videre om gangen.

Andrine har vært fast inventar i finalen og har utholdenheten til å holde alle heatene gjennom. Det er veldig små marginer i knockout-sprint og det er kanskje blitt den distansen det knyttes mest spenning til hvem som kan ta seieren.

Etter knockout-sprinten er det en ny hviledag før det er individuell sprint på torsdag. Den individuelle sprinten går i Vejle litt lenger nord for Fredericia. Dette området er kanskje det mest varierte med alt fra klassisk småhusbebyggelse til blokkbebyggelse og gamleby. Det er også et ravineområder i terrenget med opp til 90 høydeforskjell og diffus småskog.

Den individuelle sprinten er den Andrine har slitt mest med de siste årene. I fjor ble hun nummer 10 på sprinten i Tsjekkia. Men med mye bra sprint-trening i løpet av vinteren og våren i år og fersk seier i det danske sprintmesterskapet for noen uker siden burde selvtilliten være på plass og det blir spennende å se hva hun kan få til på VMs siste dag.

Utenom Andrine skal også britiske Kris Jones løpe den individuelle sprinten. Kris har vært i Lillomarka siden 2013(?) og var fast førsteetappeløper på de store stafettene. Han var blant annet først inn på Jukola i 2018. Han er også en meget habil sprinter med fjerdeplass fra VM i Strømstad i 2016, bronse fra EM i 2018 og flere topp 10 plasseringer. De siste årene har han satset mer på gate-, bane- og terrengløp. Med blant annet lagsølv fra EM-terrengløp og 1:03:05 på halvmaraton. Vi heier litt ekstra på han også.

Alle distanser sendes live på NRK1 og NRK2 i tillegg til nett-TV.

Søndag 26. juni:
kl. 17:20 Sprintstafett NRK1                      

Tirsdag 28. juni:
Kl. 17:45 knockout sprint NRK 1
Kl. 19:00 knockout sprint NRK2

Torsdag 30. juni:
kl. 17:50 sprint NRK1
kl.19:00 sprint NRK 2

NRK web-TV: https://tv.nrk.no/serie/orientering/2022/MSPO31250522/avspiller

GPS og liveresultater finner du på IOF sine hjemmesider: https://orienteering.sport/event/world-orienteering-championships-2/sprint-relay/