Fantastisk VM for Andrine

13. July 2021 - Mathias Benjaminsen

Andrine tok sin første individuelle medalje under mellomdistansen på VM i Tsjekkia. I tillegg til sølv på sprintstafetten og bronse på stafetten, hvor hun løp ankeretappen på begge stafettene.

VM ble dekket omfattende på NRK og Andrine var med i medaljekampen på alle distanser. Du kan se alle sendingene på NRKs nettspiller: https://tv.nrk.no/serie/orientering

Sprint

VM startet med individuell sprint. På formiddagen løp løperne kvalifisering. Andrine kom seg greit videre fra kvalifiseringen og var klar for finalen på kvelden.

Finalen gikk på fortet og gamlebyen i Terezín. Her var det krevende veivalg rundt vollgravene for løperne. Andrine virket å være i bra slag, men noen små feil underveis gjorde at det ikke ble noe topp resultat på VMs første dag. Løpet holdt uansett til en fin 10. plass, kun 39 sekunder bak gullet.

Sprintstafett

Dagen etter var det sprintstafett, hvor Norge var en av medaljefavorittene. Med seg på laget hadde hun Victoria Hæstad Bjørnstad, Audun Heimdal og Kasper Harlem Fosser.

Victoria og Audun løp begge gode etapper men tapte litt tid til topplagene og ut på tredje etappe var Norge nummer sju. Men Kasper skrudde virkelig på turboen og hentet inn lag etter lag. i mål hadde han klart beste etappetid og sendte Andrine ut på bronseplass.

Andrine virket også å ha en bra dag og kombinert med bra orientering tok hun stadig tid på de to lagene foran. På passering hadde hun hentet inn Sveits med 20 sekunder. De var sammen ut på sisterunden, selv med en ulik gaffling kom de sammen inn til siste post. Men Andrine viste at hun er en killer på slutten og kunne løpe Norge inn til sølv.

Med medaljekontoen åpnet og beste etappetid på siste etappe virket det lovende for de kommende løpene i VM.

Mellomdistanse

Etter sprintdistansene hadde løperne en hviledag før mellomdistansen. På grunn av inkluderingen av sprint var det kvalifisering og finale på mellomdistansen på samme dag. Vanligvis er disse fordelt på hver sin dag. (VM skal egentlig arrangeres annenhvert år med sprint og skog, men på grunn av avlysning i fjor var det begge deler i år)

Andrine kom seg fint gjennom kvalifiseringen og var klar for finalen på ettermiddagen.

Finalen gikk mer eller mindre rundt en stor kolle med en blanding av løvskog, gammel granskog og noen tette grøntfelt. Bunnen var steinete og kartet detaljrikt.

Andrine åpnet bra, men fikk en liten sleng på femtepost. Farten var bra og hun holdt seg i kampen om gullet lenge. Uheldigvis tok hun en litt dårlig trasé inn i kameraposten på 11 og fikk en liten bom på 13. Etter det var det kampen om sølvet det sto om. På sisterunden satt Andrine inn et nytt gir og kunne avgjøre til sin fordel.

Dermed var Andrines første VM medalje et faktum og hun kan krone seg som verdens nest beste løper etter “umulige” Tove Alexandersson, som forøvrig tok 5 av 5 gull i mesterskapet.

Etter en tøff og utladende dag var det greit med en hviledag før VM skulle avsluttes med stafett og langdistanse.

Stafett

Nok en gang skulle Andrine løpe ankeretappen på det norske laget. Terrenget skiftet skikkelig karakter til stafetten og langdistansen. Med massive sandsteinsklipper og trange sjakter mellom stupene var det noe unikt over dette terrenget. Bunnen og skogen var fin med løvskog og gammel granskog, på tross av litt mange høydemeter.

På stafettlaget løp søstrene Marie Olaussen og Kamilla Steiwer (tidligere Kamilla Olaussen). Marie gjorde en fin første etappe, men kom inn et lite stykke bak. Kamilla hadde som vanlig god fart, men fikk dessverre en bom på førstepost. Etter det løp hun stabilt men det virket som medaljene var utenfor rekkevidde.

Andrine løp ut i det som så ut som kampen om femteplassen. Midtveis på etappen kom hun sammen med Russland og Tsjekkia i kampen om bronse. Uheldigvis gikk hun på en bom rett etterpå og det kunne virke som medaljen glapp.

Da satt Andrine inn et ekstra gir på vei inn til arenaen, og på passering var de tre lagene sammen igjen. Andrine tok kommandoen på sisterunden og kunne nok en gang avgjøre til sin fordel.

Det var glade lagvenninner som ventet i mål og kunne ta sine første VM medaljer.

Langdistanse

Etter et langt mesterskap var det en tøff langdistanse som ventet løperne på siste dag. Damene hadde 9,5 km og nesten 700 høydemeter på beste veivalg. For ikke å snakke om lange rundtveivalg og mange ekstra kilometer løping, pluss mer stigning på dårligere veivalg.

Andrine var en av få løpere som løp alle distanser på årets VM. Formen virket å være grei, men noen dårlige veivalg i det krevende terrenget ødela løpet litt i starten. Til slutt var det blitt for langt opp til medaljene, men det var en hard kamp mot svenske Lisa Risby om fjerdeplassen. Risby hadde tidene å løpe på men klarte ikke matche Andrine på sisterunden og dermed ble det delt fjerdeplass i mål.

Den sure fjerdeplassen gjaldt kanskje ikke, men med noen veivalgsbom var det kanskje det o-tekniske som irriterte mest i mål.

Alt i alt var det et fantastisk mesterskap for Andrine, med to sølv og en bronse var dette et flott fundament for fremtiden.

Det var også gledelig å se tidligere lillomarkaløper Gaute Steiwer ta sin andre VM-medalje på herrenes stafett hvor det ble sølv (gull i 2018). I tillegg til å forbedre sin personlig bestenotering med 10. plass individuelt på langdistansen.

Alle foto Petr Kadeřávek, Tomáš Bubela og Petr Háp
Skjermopptak fra NRK nettspiller