Andrine klar for VM i Tsjekkia

9. June 2021 - Mathias Benjaminsen

Sist uke ble det klart at Andrine er tatt ut til å løpe alle distanser på VM i Tsjekkia i starten av juli.

Det så lenge mørkt ut for årets VM på grunn av coronasituasjonen i Tsjekkia, men i det siste har det åpent mer og mer opp i Europa og det virker som VM kan gå som planlagt 3. – 9. juli.

Andrine bor og studerer i Aarhus i Danmark. Sist helg vant hun gull på DM sprint og tok sølv på DM sprintstafett med Pan Aarhus. Formen virker å være bra og vi sendte over noen spørsmål for å høre hvordan forberedelsene til VM har gått.

Fjoråret ble det suksess i nasjonalt med 4 NM gull og et sølv, hvordan har treningen gått siden sist høst?

– Treningen har jevnt og trutt gått veldig bra. Jeg har fått trene som jeg har ønsket hele vinteren. 

– Jeg har hatt veldig gode treningskamerater både i o-miljø og friidrettsmiljø, og har fått god sparring på alle økter. Jeg har holdt meg frisk og skadefri og dermed fått meget god kontinuitet i treningen.

Du er tatt ut til å løpe alle distansene under VM, hvilken distanse ser du mest frem til?

– Langdistansen er nok den jeg føler at passer meg best. Det er litt synd at den kommer til sist, for da er jeg nok mer sliten enn på starten av uka. Det er likevel den jeg ser mest frem til, og den distansen jeg har behersket best tidligere.

Hvordan vil du beskrive terrenget i Tsjekkia?

– Det er temmelig brutalt. Bakkene er ekstremt bratte og lange, og de suger kreftene ut av beina.

– Sandsteinsformasjonene er også meget spesielle. Det er som å løpe i en labyrint med 10 m høye steinvegger. Jeg synes det tsjekkiske terrenget er noe av det kuleste som finnes av o-terreng!

Under kan du se et klippa fra landslagssamlingen i Tsjekkia, video fra Emma Arnesen:

Hvordan har Corona påvirket VM oppkjøringen både hjemme og i Tsjekkia

– Det har i lang tid vært vanskelig å få reist ned til Tsjekkia for forberedende samlinger, men dette har mer eller mindre vært det samme for alle land, så det er ikke så mange som har hatt ekstra fordeler/ulemper ved dette.

– Etter at det lot seg gjøre å reise til Tsjekkia i april, synes jeg vi har fått ganske mye tid i relevant terreng (3 samlinger før VM), så det føles godt. Det har vært litt vanskelig å skulle være i karantene etter hjemkomst, da det f.eks. betyr at vi går glipp av viktig styrketrening på treningssenteret. 

Hvordan ser treningsplanen ut frem mot VM?

– Nå skal jeg på ytterligere en samling i Tsjekkia i midten av juni. Deretter har jeg 2 uker her hjemme i Danmark hvor jeg bare skal trene godt, samle overskudd og finslipe formen.

Til slutt, hva er ditt beste tips til unge løpere som vil bli gode i orientering?

– Tren allsidig og variert. Spør om trenings- og teknikktips fra eldre og mer erfarne løpere. Vær 100% fokusert når du løper o-tekniske treninger, og bygg selvtilit på gode gjennomføringer.

Vi ønsker lykke til med forberedelsene og ser frem mot VM i starten av juli.

VM starter med individuell sprint lørdag 3. juli, etterfulgt av sprintstafett dagen etter. Så får løperne en hviledag før det er både mellomdistanse kvalifisering og finale samme dag tirsdag 6. juli.

Etter det er det en ny hviledag før mesterskapet avslutter med skogsstafett torsdag 8. juli og langdistanse 9. juli.

Alle øvelsene blir sendt på live på NRK TV og nett-TV så man kan følge med fra hvor som helst i Norge under ferien 🙂