Pre-O i Lillomarka Arena

20. September 2020 - Mathias Benjaminsen

Lørdag 3. oktober arrangerer vi Norgescup i pre-O fra Lillomarka Arena. Det er pre-o spesialist Egil Sønsterudbråten som står i spissen og alle er invitert til å prøve denne formen for orientering. I tillegg til eliteklasser har vi en åpen A klasse og en ungdomsklasse.

Så hva er pre-O, eller Presisjonsorientering som det egentlig heter? Pre-O er en o-teknisk øvelse som bygger på presisjon, som navnet tilsier. Løypa består av stasjoner, ofte langs en sti eller vei. Her skal man bedømme hvilket av et antall poster som er plassert riktig på en detalj i skogen. For å finne riktig post må man bruke kompasset og postbeskrivelsen.

Postene kan henge veldig tett og det er ofte bare noen meter som skiller riktig å feil svar. Svarer du rett får du poeng som teller på resultatlisten.

Under kan du se et eksempel:

“Du står på den røde x’en og ser postene foran deg. Det er tre poster i terrenget men kun en er riktig. Vi skiller postene fra venstre til høyre med A-B-C. I dette tilfelle ville C posten vært den riktige, den ligger på høyeste punkt.”

Under kan du se et eksempel på en pre-o løypa. Legg merke til at postbeskrivelsene er veldig nøyaktig for å kunne skille mellom alle postene i terrenget.

Vi ønsker alle velkommen til å prøve denne formen for orientering. Og selv om det ikke er noe fysisk konkurranseaspekt går det an å kombinere med en løpetur før eller etter løpet.

Påmelding til løpet kan gjøres her: https://eventor.orientering.no/Events/Show/12568

Du kan finne mer info om pre-o på forbundets hjemmesiden: http://www.orientering.no/om-idretten/presisjonsorientering/

Det svenske o-forbundet har også en god forklaring her: https://www.orientering.se/preo/