10mila 2015 – storstafett med smell

16. May 2015 - Mathias Benjaminsen


Starten 1 Tio 2015

10mila ble i år avholdt i Skepptuna ikke langt fra Arlanda. Et flatt og diffust terreng ventet løperne gjennom helgen.  Vi stilte med tre ungdomslag, tre damelag og to herrelag. Det ble noen oppturer og noen nedturer, nå skal du få høre om alt.

Men før vi begynner med beretningen om løpene må vi sette stemningen, spesielt for dere som ikke har vært på 10mila før. 10mila er en av bautaene innen o-sporten. I år er det 70 år siden det første 10mila ble arrangert, 60 lag stillte til start da
. I år sto det 281 ungdomslag, 327 damelag og 316 herrelag på start. Det er noe eget å høre den svenske speakeren kommentere det som skjer ute i skogen, det blir alltid noe høytidlig over det. Men det kanskje mest majestetiske er natt-toget som ruller i gang klokken 21:30, en horde av lykter som beveger seg ut i nattemørke for å starte den 10 timer lange stafetten. Stafetten er i gang! Vi skal komme tilbake til hvordan det gikk litt senere
.

På arena har vi fått hjelp av vår sponsor og gode venn Per Øyvind i Sport8. Per Øyvind er et rivjern uten like og stiller alltid et førsteklasses telt for oss på arena. I år som i fjor var det et eget sofaområde med storskjerm og speakerlyd. På natta var taket dekorert med spotlys og presis klokken fem ble et førsteklasses grillmåltid servert. Jeg så flere som tittet nysgjerrig inn for å få et glimt av det eminente teltet. Så tusen takk for at du nok en gang tok så godt vare på oss Per Øyvind, det setter vi stor pris på.

Så over til stafetten. Alt starter med ungdommene kl 11:00 lørdag morgen. For første gang på noen år stillte vi tre lag. Det var en spent gjeng som gjorde seg klar til å starte årets 10mila. ungdomsstafetten består av 4 etapper hvor det går an å løpe to løpere sammen på de to midterste etappene. På første etappe løp Joar Oldernes, Elias Skjolden Sørensen og Emma Eithun Paulsen som vi lånte fra Nittedal.

IMG_0348

Mathias briefer ungdommene før start.

Joar løp veldig bra og var til slutt inne som nummer 27. Rett over et minutt bak det første laget. Elias fikk noen svinger i starten, men satte fart og løp seg oppover igjen. Han vekslet som nummer 147

• Re-assess cardiovascular status How does cialis work? medical therapy for ED. Injection therapy with.

. Emma vekslet noen minutter bak der igjen og var da nummer 211.

Andre etappen, som er en kort c-nivå løype, var besatt av Ingrid Masdal, Ingrid Blindheim, Netta Bar-Nathan og Torill Oldernes. Det var spente jenter som ventet i vekslingsfeltet da lagene begynte å rulle inn fra første etappe. Ingrid M løp ut først og kom seg fint igjennom, men ble passert av en del lag. Førstelaget lå nå på 74. plass. Ingrid B på andrelaget løp stablit og vekslet som nummer 152. Ungjentene på tredjelaget løp også veldig fint og tok til og med inn 10 plasser.

Tredje etappe var en litt vanskeligere løype. Her løp Maria Rørvik Haver, Kristian Markhus Brekke, Kaja Grefsrud, Mathias P. Vold og Simen Masdal. Maria hadde ikke helt dagen for førstelaget og når Kristian samtidig løp veldig bra var nå andrelaget foran førstelaget på en 110 plass. Samtidig løp Simen også veldig bra for tredjelaget som nå hadde klatret helt opp på 166. plass.

Det skulle bli en skikkelig duell på siste etappe mellom Jens Johan Brekke for førstelaget og Eirik Høst Fossgård på andrelaget. Eirik hadde 4 minutters forsprang på den 5.5 km lange løypa. Til første radio hadde andrelaget holdt avstanden til førstelaget. Men så ble det en liten bom på Eirik og Jens kappet kraftig innpå. Til slutt klarte Eirik å holde unna med kun 30 sekunder mellom lagene. Dermed ble andrelaget i år Lillomarkas beste lag på 99. plass. Førstelaget som kom rett bak ble til slutt 106. Uheldigvis ble tredjelaget med Sindre Vestengen Lian disket på siste etappe. Et knust kompass og noen krevende poster i grøntområde ble en for stor utfordring.

Så var det damenes tur

Jentene Tio 2015

Lillomarka-jentene er alltid i godt humør og særdeles synlige på arenaen.

Lillomarkas damer stilte også med tre fulle lag. Førstelaget med Charlotte Watson, Siri Kollerud, Tone Sundtjønn, Sonja Mörsky og Andrine Benjaminsen ble til slutt nummer 80. Her viste spesielt Siri og Andrine gode takter med sterke etappeplasseringer. Andre- og tredjelaget løp inn til 168. og 257. plass. På andrelaget løp Ingvild Wang en god førsteetappe, og hun ble fulgt av Kristin, Brekke, Ingvild Fleisje, Kristina Yakubkina og Solveig Blindheim. På tredjelaget løp Ingvild Brekke, Mina Rørvik Haver, Elin Krogstad, Hedda Vonen og Hanne Cecilie Bæren Messel.

Under fjorårets utgave av storstafetten løp herrene over all forventning og satte en rekordknusende god plassering med en 12. plass. Med det var standarden satt, og spørsmålet var om de skulle klare å toppe dette i år.

Starten 2 Tio 2015

Starten har akkurat gått for herrene.

Det startet lovende med en dreven 1. etappeløper, Kris Jones. Han kunne sende Matthew Speake ut på en 6. plass i godt selskap med eliten. Matt fulgte opp og duket opp for en spennende 3. etappe. Den såkalte Långa natten. En manndomstest som har fått sitt navn grunnet at løperne skal gjennom 16 lange kilometer i de mørkeste nattetimer.

Kris Tio 2015

En glad Kris Jones etter første etappen.

Matt Tio 2015

…og en nesten ennå gladere Matt Speake etter andre-etappen.

På denne 3. etappen sendte Lillomarka ut en relativt fersk klubbkamerat, den australske juniortreneren Leon Keely
. Til tross for at han kun har vært i klubben noen måneder, har han vist seg fram som glimrende kandidat til Långa natten, og han løp ut med stor tiltro fra hele Lillomarka. Fra  Leons GPS-spor kunne vi se at han var i ferd med å gjøre nok en strålende etappe.

Men nattens jubel skulle vise seg å ta en dramatisk vending, og dette av noe så uforutsigbart som en brukket si-brikke. Midt under den 16 km lange etappen ga Leon sin brikke etter og delte seg i to. Med det kunne han ikke lenger registrere de siste postene og det var lite han kunne gjøre med saken der og da. Han fullførte løpet i håp om at problemet var løselig, men brikken var død og arrangørene hadde ikke mulighet til å bekrefte at Lillomarka hadde besøkt de rette postene.

SI-pinnen Tio 2015

Synderen som ga oss en nedtur på årets Tiomila. Nå glemmer vi denne og ser fremover.

Dette førte til at laget ble tatt ut av tetkampen og ble diskvalifisert fra resultatlisten. Med tre ødelagte hodelykter og to avløpte sko tidligere år, var det nok en gang utstyret som sviktet for Lillomarkingene. Gutta håper i midlertid at kvoten for uflaks snart er brukt opp og at lykken igjen snur.

Til tross for en stor kvote uflaks viser gutta at de har tatt nye steg i stafettsammenheng. Så lenge de var en del av stafetten lå de godt med i tetgruppen, og det så lyst ut i forhold til å toppe fjorårets plassering. Nye muligheter kommer i midten av juni da den finske gigantstafetten Jukola skal løpes.

Hele Lillomarka-leiren ser frem mot nye eventyr. Foto: O-boka/Erik Borg