Jukola 2019 – Verdens største o-stafett

18. June 2019 - Mathias Benjaminsen

I helga var det en stor gjeng som var i Finland for å løpe Jukola. Jukola er verdens største o-stafett og i år var det deltakerrekord med over 20 000 løpere i skogen i løpet av helgen. Herrene ble til slutt nummer 60 av 1933 lag og damene ble nummer 53 av 1688. Full løpsrapport finner du litt lenger ned, men først litt om Lillomarkas historie på Jukola.

I år stilte vi flere lag enn noen gang med hele seks damelag og to herrelag. Selv om dette er mange lag fra oss er vi bare lilleputter i forhold til noen av de store finske klubbene. Helsingin Suunnistajat stilte smått utrolige 26 damelag og 17 herrelag på årets Jukola, det er 223 løpere og omtrent like mange som er medlem i hele Lillomarka OL. Jukola er virkelig en folkefest i Finland.

Jukola er på mange måter det Birken eller Holmenkollstafetten er for nordmenn, alle har et forhold til det og veldig mange har deltatt en eller flere ganger
. Det er virkelig en folkefest som samler flere lag år etter år. Mens o-løp ellers putter samlingsplassene sine i mer urbane strøk sverger Jukola til de gode gamle jordene på landet
. Og det er kanskje nødvendig, for med så mange deltagere kommer det også enorme logistiske utfordringer.

Men her er selvfølgelig Jukola best i klassen. Over 20 000 deltagere, ledere og publikum får parkert, sovet, spist, dusjet og selvfølgelig løpt uten køer, trengsel eller problemer. I spissen står de lokale arrangørklubbene sammen med en godt besatt stab i organisasjonen “Kaukametsäläiset” som drifter og eier merkevaren Jukola.

Det finske forsvaret er også en stor bidragsyter og får samtidig vist frem sin kapasitet på samlingsplass. Det er ikke mange o-løp du kan delta på hvor startskuddet blir avfyrt fra et militærfly og det er flyshow med F-16 i pausen.

Av 1933 startende lag i herreklassen var det 1653 som fullførte uten disk. Laget EläMys var det siste som krysset målstreken ikke mindre enn 21 timer etter vinnerlaget Stora Tuna.

Selv om det hvert år er flere Lillomarkaløpere som er på Jukola for første gang har Lillomarka OL faktisk stilt i Jukola hele 27 ganger siden 1986. Før det hadde Grorud IL stilt i 1984 og 1985 og Årvoll IL i 1981 og 1983, mange av de kommende lillomarkingene løp i disse klubbene før stiftelsen av Lillomarka OL desember 1985.

Klubbrekorden er for herrene er fra 2016 med 17. plass, men det skal merkes at Grorud IL har en 21 plass fra 1984. Damene har sin klubbrekord fra året etter, 2017, med en 14. plass.

Det ble ingen nye bestenoteringer i år, men mye bra løping uansett. Kristina startet for førstelaget, hun gjorde et fint løp og vekslet som nr 27, ca 3 min bak teten. Maria, som også løp på førstelaget på 10mila, løp andre etappe. Hun gikk ut i et tøft felt med mange av de beste lagene. Til slutt vekslet hun som nummer 77.

Anina løp opp noen plasser på tredje etappe og kunne sende Charlotte ut på 61 plass før siste etappe. Charlotte løp en veldig fin siste etappe og kunne løpe laget inn til 53 plass til slutt.

Oda startet for damenes andrelag, og kom seg gjennom til tross for litt bom underveis. Karoline løp andrelaget inn til 321 til slutt etter en litt trøblete start. På andrelaget gjorde ungjentene Ingrid og Netta to veldig gode etapper på andre og tredje og løp opp laget til sammen 392 plasser.

Vi hadde også fire Yummy mummy lag på start. Alle lagene fullførte og kom seg igjennom i fin stil. Plasseringene ble 779, 841, 858 og 1299 til slutt.

Mathilde var på utlån til Østmarkas førstelag, og løp den tredje etappen, hun løp opp laget 121 plasser.

Seks minutter før solnedgang startet herrene på sine syv etapper. Peter løp første for oss og vekslet som nummer 47, 1:48 bak på første etappe. Ali hadde ikke helt dagen på andre, mens Helmut fikk fart på beina på tredje etappe, da lå vi på 56
. plass. Joe og Jens leverte fine etapper på de to neste og hold plasseringen.

Elias fikk to små sleiver på den nest siste etappen, men kom seg ellers igjennom den nest siste etappen på bra vis. Han sendte Steinar ut som nummer 65. Steinar holdt dampen oppe og på tross av litt dårlig mage og spying i oppløpet slo han tre stykker i spurten og kunne løpe laget i mål på 60. plass til slutt.

Andrelaget besto av en miks av ungt og gammelt. Mathias og Mathias åpnet på de to første etappene. Undertegnede hadde god flyt igjennom første, men et dårlig veivalg og seie bein puttet oss akkurat utenfor topp 200
. Mathias V. løp en veldig fin andre etappe og hold plassen i klynga. Arild Andresen, på lån fra Fossum, og Arne kom seg fint igjennom og bragte laget inni dagslyset igjen.

Foruten å ta veldig mange bilder løp Dorthe en etappe for herrene, etterfulgt av Assaf som kom seg akkurat innenfor fristen for omstart på morgenen. Dette betydde at Harald kunne løpe ut før alle som gikk ut på omstart og slo dem dermed automatisk. Han loset laget inn til 646 plass uten større problemer og avsluttet dermed Jukola helgen for denne gang.

Neste år er det Jukola i Rovaniemi nord i Finland. Da blir det lite nattløping med midnattsol og reinmose. Vi er klare, og kanskje klarer vi å stille enda flere lag på det spektakulære o-løpet Jukola er

– a focused physical examination should be performed viagra for sale • Prescription or non- prescription drug use.