Militært VM i orientering

1. September 2014 - Vidar Benjaminsen

SONY DSC

Militært VM i orientering ble forrige uke arrangert i Gössing i Østerrike. Dette er en konkurranse hvor militært personell fra hele verden møtes og konkurrerer i fullverdige orienteringskonkurranser. Selv om de nordiske landene ikke har tradisjon for å være i forsvaret, er det derimot stormønstring av toppløpere fra hele Europa – eksempelvis er hele det sveitsiske landslaget med. På programmet stod både mellom- og langdistanse, samt en avsluttende stafett. Lillomarka kunne skilte med god representasjon, med Nicholas og Jonas fra Norge, og Warti, Robert og Helmut fra Østerrike.

Etter model-event mandag ble det klart at det kom til å bli lave kilometertider, og stedvis svært enkel orientering. Terrenget kan beskrives som svært lettløpt, svak kupering med mange innslag av lange grøfter og spredte grøntområder. Området var stirikt, men etter en regnfull sommer, var det meste av små og store stier gjengrodde og det ville lønne seg å løpe utenfor disse.

Tirsdag var det klart for mellomdistanse. Med startnummer 2 var Jonas først i mål, til og med før målregistreringen var startet. Men i forsvaret er det orden på sakene og det var ingen problemer med å fremskaffe en reservetid. Fra Lillomarka var det Nicholas som var å finne lengst opp på resultatlisten. Han endte på en 17.plass – 2:27 bak vinneren Matthias Kyburz. Spådommen fra model-event om lav kilometertid ble et faktum da vinneren løp på imponerende 4:20min/km. Nicholas var greit fornøyd med løpet, men hadde drøye minuttet tidstap.

Men_middle

Onsdag var det langdistanse på programmet. Da var det Robert som viste seg frem som den sterkeste Lillomarkingen. Han endte til slutt på en 14. plass. På militær-VM er det også en lagkonkurranse, hvor de 4 beste fra hver nasjon teller hver dag. I år løp våre østerrikere veldig stabilt og godt, og kunne juble over bronse i lagkonkurransen når langdistansen var ferdigløpt.

Men_long

Etter hviledagen, hvor Nicholas og Jonas tilbrakte dagen i spa-avdelingen på hotellet der Lillomarka bodde under Østerrike-samlingen for noen år siden, var det klart for stafett. Robert og Helmut løp hhv. 1. og 2. etappe for Østerrikes 1. lag, mens Warti løp siste etappe for 2. laget. Nicholas løp siste etappe for Norges 1. lag, mens Jonas løp 2. etappe for 2. laget. Robert løp veldig godt på første etappe, og kunne sende Helmut ut i tet, rett bak Russland 2. Helmut løp en sterk etappe, og kunne sende ut deres siste etappeløper på medaljeskuddhold. Dessverre endte det med en 5. plass, 20 sekunder fra bronsen for Østerrikes 1
. lag. Nicholas gikk på noe tidstap underveis, men viste gode spurttakter da han løp førstelaget inn til en 7. plass, med tre lag hakk i hel.